Algemeen

Wat is de Energie-Index van een woning?

Energie-Index aanvragen

Een erkend energie-adviseur stelt de Energie-Index op. Nadat u een afspraak heeft gemaakt komt de energie-adviseur langs. Deze controleert de woning op ongeveer 150 kenmerken en berekent de Energie-Index. Dit is een getal, geen letter. Hoe lager het getal, hoe beter de energiezuinigheid van de woning.

Marktpartijen bepalen de kosten van een Energie-Index. Tegelijk met de Energie-Index ontvangt de verhuurder of particulier (gratis) het definitieve energielabel, dat verplicht is bij de overdracht van een woning.

Verschil tussen Energie-Index en energielabel

De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft een gedetailleerd beeld van de energiezuinigheid van de woning en welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn.

Het definitieve energielabel is gebaseerd op 10 kenmerken van de woning. Dit geeft een goede eerste indruk van de energiezuinigheid. Het is minder geschikt om te bepalen welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Of om vast stellen of uw woning geschikt is om (bijvoorbeeld met zonnepanelen) duurzame energie op te wekken.

Energie-Index telt mee voor de huurpunten

Bij sociale-huurwoningen worden punten toegekend om de maximale huur vast te stellen. Energiezuinige woningen krijgen meer huurpunten. Vanaf 1 januari 2015 toont de Energie-Index de energiezuinigheid van de woning.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON