Algemeen

Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen?

Voorstel huurder energiebesparende maatregelen

Als u wilt dat uw verhuurder energiebesparende maatregelen aan uw huurwoning aanbrengt, dan kunt u dat aan de verhuurder vragen. De verhuurder kan eventueel met het verzoek akkoord gaan. Meestal zal hij dan wel om een huurverhoging wegens renovatie vragen.

Bent u het met de verhuurder wel eens over de aan te brengen energiebesparende voorzieningen, maar niet over de daaraan gekoppelde huurverhoging? Dan kunt u of de verhuurder aan de Huurcommissie vragen wat daarvoor een redelijke huurverhoging is. Dat kan tot 3 maanden na het aanbrengen van de energiebesparende voorzieningen.

Rechter kan verhuurder tot energiebesparing dwingen

Als de verhuurder weigert om op uw verzoek energiebesparende voorzieningen aan te brengen, kunt u de rechter vragen de verhuurder hiertoe te verplichten.
Het gaat dan om:

  • dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie;
  • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte;
  • het vervangen van een c.v.-ketel van meer dan 10 jaar oud door een c.v.-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.

De rechter zal de verhuurder hier alleen toe verplichten als u bereid bent om een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten van het aanbrengen van de voorzieningen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Energiebesparing

Download: HTML | CSV | Excel | JSON