Algemeen

Wat is toeristenbelasting en wanneer moet ik dit betalen?

Wanneer toeristenbelasting betalen

U betaalt toeristenbelasting als u overnacht in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet u deze belasting betalen.

Belastingaanslag voor toeristenbelasting

De eigenaar van uw verblijfplaats krijgt de belastingaanslag voor toeristenbelasting. Bijvoorbeeld de hoteleigenaar of campingeigenaar. Hij mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen.

Hoogte toeristenbelasting

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per overnachting of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

Waarom toeristenbelasting

Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting.

Meer informatie toeristenbelasting

Voor meer informatie over de toeristenbelasting kunt u contact opnemen met de gemeente.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Toeristenbelasting

Download: HTML | CSV | Excel | JSON