Algemeen

Wat is een Starterslening?

Rentevaste periode Starterslening

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar daarvan betaalt u geen rente en aflossing. Als daarna uw inkomen genoeg is gestegen, gaat u rente en aflossing betalen. Is dit niet het geval? Dan kunt u een hertoetsing aanvragen en gaat u een maandlast betalen die past bij uw inkomen.

Starterslening aanvragen

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) vindt u een lijst van alle gemeenten die een Starterslening hebben. Gemeenten beslissen zelf of ze een Starterslening aanbieden. Hiervoor kijken ze naar de lokale woningmarkt. De gemeente bepaalt ook de voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Geen koopsubsidie meer

Vroeger konden starters ook koopsubsidie krijgen als ze een huis kochten. Dit was een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten. Het is niet meer mogelijk om koopsubsidie aan te vragen.

Rente starterslening aftrekken

Huizenkopers kunnen de rente van een starterslening ook onder de nieuwe hypotheekregels van de belasting blijven aftrekken.

Gunstige voorwaarden Starterslening

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van uw woning en het bedrag dat u bij uw bank maximaal kunt lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). SVn en uw gemeente bieden een Starterslening aan. De hoogte van de Starterslening hangt af van:

  • uw inkomen;
  • uw eigen vermogen;
  • de voorwaarden van uw gemeente.

Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON