Algemeen

Mag de huur van mijn kamer verhoogd worden?

Maximale huurverhoging per 1 juli 2014

De maximale jaarlijkse huurverhoging was in de jaren 2007-2012 gelijk aan de inflatie. Het kabinet-Rutte-Asscher wil de huur meer verhogen, zodat de huurprijzen meer marktconform worden. Daarom is het maximale huurverhogingspercentage voor kamers vanaf 1 juli 2014 weer hoger dan de inflatie: 4% (inflatie + 1,5%).

De inkomensafhankelijke extra huurverhoging geldt alleen voor zelfstandige woningen, niet voor kamers.

Check uw huurverhoging

Met de huurverhogingscheck kunt u nagaan of uw huurverhoging per 1 juli 2014 wettelijk is toegestaan.

Na de extra huurverhoging mag de huurprijs niet hoger zijn dan de maximale huurprijs voor uw kamer. Het puntensysteem voor onzelfstandige woningen bepaalt wat de maximale huurprijs van uw kamer mag zijn. Het puntenaantal kunt u opvragen bij uw verhuurder. U kunt ook zelf berekenen hoeveel punten uw kamer waard is met de huurprijscheck of via het formulier Puntentelling onzelfstandige woonruimte van de Huurcommissie. Als u het aantal punten van uw woning weet, kunt u de maximale huurprijs achterhalen die daarbij hoort.

De maximale huurprijs voor onzelfstandige woningen en kamers per 1 juli 2014 vindt u in bijlage III van de circulaire Huurprijsbeleid voor de periode van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015.

Bezwaar tegen huurverhoging

Als u het niet eens bent met uw huurverhoging, kunt u bezwaar indienen bij uw verhuurder. Gebruik hiervoor de modelbrief Bezwaarschrift huurverhoging van de Huurcommissie. U vindt deze modelbrief onder Huurverhoging op de website van de Huurcommissie.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Kan ik van woning ruilen en welke regels gelden er bij woningruil?
Mag ik na mijn studie in mijn studentenwoning blijven wonen?
Mag mijn verhuurder zonder mijn toestemming het complex waarin ik woon renoveren?
Is huurverhoging na renovatie toegestaan?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON