Algemeen

Hoe werkt het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding (lintje)?

Beoordeling lintje

Bij de beoordeling van de voordracht voor een lintje, wordt gekeken of de persoon die is voorgedragen bijzondere dingen voor de maatschappij heeft gedaan. Dit kunnen bijzondere prestaties zijn die die persoon naast zijn of haar werk heeft verricht. Bijvoorbeeld in het verenigingsleven. Ook kan iemand een onderscheiding krijgen voor buitengewone prestaties in zijn of haar werk. Die verdiensten moeten dan wel een breed belang hebben voor de samenleving.

Ridderorden

Als iemand een Koninklijke onderscheiding krijgt, volgt een benoeming tot lid in een ridderorde. In Nederland bestaan 3 ridderorden: de Orde van de Nederlandse Leeuw, de Orde van Oranje-Nassau en de Militaire Willems-orde. Binnen de orden bestaan verschillende graden. De Koning is Grootmeester van de orden. Hij zet onder iedere benoeming zijn handtekening.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding voor dapperheid in de strijd. De minister van Defensie ontvangt de aanvraag voor de onderscheiding en vraagt advies aan het Kapittel der Militaire Willems-Orde over de toekenning.

Lintjesregen

De traditionele zogenaamde lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. Een lintje kan ook uitgereikt worden tijdens een bijzondere gelegenheid. Die gelegenheid moet dan wel iets te maken hebben met de verdiensten van de gedecoreerde. De minister bepaalt wie de onderscheiding uitreikt.

Meer informatie Koninklijke onderscheidingen

Voor meer informatie over Koninklijke onderscheidingen kunt u terecht op de website lintjes.nl. Een overzicht van de toegekende lintjes vindt u elk jaar in een speciale editie van de Staatscourant.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe kom ik aan een foto van leden van het Koninklijk Huis?
Hoe heten de kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima?
Wat is Koningsdag?
Wat is het predicaat Koninklijk?
Wat is het Koninklijk wapen of Rijkswapen?
Welke paleizen en woonhuizen heeft het Koninklijk Huis?
Wanneer zijn de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis?
Waarheen stuur ik een brief aan leden van het Koninklijk Huis?
Hoe is de troonopvolging geregeld?
Wanneer wordt de Gouden Koets gebruikt?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON