Algemeen

Kan ik een briefadres krijgen als ik geen vast woonadres heb?

Briefadres is tijdelijk geldig

Een briefadres is tijdelijk. De gemeente spreekt in veel gevallen met u af hoe lang u op een briefadres ingeschreven mag blijven. Een briefadres is alleen een administratief adres, u woont hier niet. Meer informatie kunt u bij uw gemeente krijgen.

Inschrijven op een briefadres

Een briefadres is het adres waar een familielid of kennis er voor zorgt dat u post ontvangt van officiële instellingen, zoals bijvoorbeeld een oproep voor verkiezingen of post van de Belastingdienst. Deze persoon moet ervoor zorgen dat u de post persoonlijk ontvangt. Het is niet mogelijk een briefadres te hebben op een postbus of leeg adres. Wanneer u zich inschrijft met een briefadres onderzoekt de gemeente of u echt geen vast woonadres heeft. Het briefadres waarmee u zich laat inschrijven, moet een bekend adres zijn in de BRP.

Waar inschrijven op een briefadres

U kunt zich met een briefadres inschrijven bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar het adres is. U moet wel schriftelijke toestemming hebben van de persoon die op het adres woont (de briefadresgever). Hiervoor kunt u een standaardformulier aanvragen bij de gemeente.

Wanneer u zich in laat schrijven de in de BRP, moet u meenemen:

  • een schriftelijke verklaring waarin u aangeeft waarom u op een briefadres ingeschreven wilt worden;
  • een identiteitsbewijs van uzelf.
  • een ondertekende schriftelijke toestemming van de briefadresgever bijvoorbeeld de hoofdbewoner van het betreffende adres;
  • een identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) van de briefadresgever;

Soms kan de gemeente vragen om een huur of koopcontract. Ook kan de briefadresgever worden gevraagd persoonlijk langs te komen.

Gevolgen briefadres voor huidige bewoners

Iemand die op een briefadres ingeschreven staat, telt niet mee als bewoner op dat adres. Als u als briefadresgever twijfelt over eventuele gevolgen, bijvoorbeeld voor uw uitkering of huurtoeslag, dan kunt u het beste advies inwinnen bij de desbetreffende instantie voordat u toestemming verleent.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe kan ik mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente?
Wat zijn grafrechten?
Hoe wordt een gemeente bestuurd?
Wat moet ik doen met een gevonden voorwerp?
Kan ik bezwaar maken tegen de gemeentelijke belastingaanslag?
Wanneer kom ik in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen?
Welke belastingen heft de gemeente?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON