Algemeen

Kan ik zelf een huis laten bouwen?

3 vormen van particulier opdrachtgeverschap

Als u zelf een huis gaat bouwen, heeft u de keuze uit 3 vormen van particulier opdrachtgeverschap:

  • Kavelbouw

    Dit is de traditionele vorm van eigenbouw, waarbij u zelf de kavel koopt, de woning ontwerpt (eventueel samen met een architect) en het bouwbedrijf kiest.
  • Catalogusbouw

    Bij catalogusbouw kiest u een huis uit een boek met voorbeelden van een aannemer. De aannemer bouwt het huis van uw keuze.

  • Collectief opdrachtgeverschap is hetzelfde als kavelbouw, maar dan gebeurt alles met een groep mensen die een huis wil laten bouwen. In sommige gemeenten bieden corporaties of de gemeente zelf oudere woningen – zogenoemde klushuizen – aan die de koper zelf kan opknappen. Meestal gebeurt die woningrenovatie in collectief opdrachtgeverschap. Er worden ook leegstaande nietwoon-panden (kantoren, scholen) worden aangeboden aan klussers. Meer informatie over klushuizen vindt u in de toolkit onder ExpertteamEigenbouw@rvo.nl. Over transformatie van niet woonpanden is informatie beschikbaar bij het Expertteam Transformatie via RVO.NL.

Meer informatie particulier opdrachtgeverschap

Gemeenten kunnen voor advies over het bevorderen van eigenbouw of CPO terecht bij het Expertteam Eigenbouw. Op de website Expertteameigenbouw.nl vindt u informatie en themapublicaties over eigenbouw.

Expertteam Eigenbouw

Wilt u als gemeente advies over het bevorderen van Eigenbouw of CPO? Dan kunt u terecht bij het Expertteam Eigenbouw


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON