Algemeen

Hoe worden de zetels van de Tweede Kamer over de politieke partijen verdeeld?

Uitslag stembureaus

De stembureaus geven hun uitslag door aan de Kiesraad. De Kiesraad verdeelt de zetels over de verschillende politieke partijen. De zetelverdeling gaat in 2 fasen.

Eerste fase zetelverdeling: kiesdeler

Eerst wordt de kiesdeler berekend. De kiesdeler is het aantal stemmen dat een partij nodig heeft om 1 zetel in de Tweede Kamer te krijgen. Om de kiesdeler te berekenen wordt het totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen gedeeld door het aantal zetels. Het totale aantal zetels van de Tweede Kamer is 150.

Voorbeeld: stel dat 9 miljoen kiezers op de juiste manier hebben gestemd. Dan is de kiesdeler 9 miljoen gedeeld door 150. Dat is 60.000. Een partij heeft dan 60.000 stemmen nodig voor 1 zetel.

Tweede fase zetelverdeling: restzetels

De eerste zetelverdeling komt meestal niet precies uit. Er blijven dan restzetels over. Deze worden verdeeld volgens het systeem van de grootste gemiddelden. Om restzetels te krijgen bij de Tweede Kamerverkiezingen of de verkiezing voor het Europees Parlement, moet een partij tenminste 1 zetel hebben behaald.

Publicatie officiële uitslag verkiezingen

De Kiesraad publiceert de officiële uitslagen van een verkiezing op kiesraad.nl. Op de dag van de verkiezingen is meestal al een voorlopige zetelverdeling bekend. De officiële uitslag is meestal enkele dagen na de verkiezingen bekend.

Huidige zetelverdeling Tweede Kamer

De laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn gehouden op 12 september 2012. De huidige zetelverdeling vindt u op de site van de Tweede Kamer. Daar vindt u ook foto's en andere gegevens van alle Kamerleden. 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe zijn de zetels verdeeld in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON