Algemeen

Kan ik van woning ruilen en welke regels gelden er bij woningruil?

Medewerking woningruil

Voor woningruil is de medewerking van alle betrokkenen nodig. De partijen kunnen ook afspreken dat zij elkaars huurcontract overnemen. Dat komt echter niet vaak voor.

Aansprakelijkheid bij woningruil

De ruilpartners zijn alleen aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit hun eigen huurcontract. Met elkaars huurcontract hebben zij niets te maken.

Huurcontract voorganger

De opvolgende huurder kan zich niet beroepen op het huurcontract van zijn voorganger. De nieuwe huurder hoeft zich ook niet aan afspraken uit het oude huurcontract te houden.

Staat van de woning

De staat waarin de woning bij aanvang van de woningruil verkeert, is bepalend voor de staat waarin de woning aan het einde van de huurperiode opgeleverd moet worden. Wijzigingen die de voorganger heeft aangebracht, hoeft de nieuwe huurder niet ongedaan te maken, tenzij dat anders is afgesproken.

Woningruil afdwingen

Als een verhuurder niet wil meewerken aan woningruil, kan de huurder de woningruil toch afdwingen door naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter bekijkt of de huurders belang hebben bij de woningruil en of de ruilpartner de financiële verplichtingen kan nakomen. Als u twijfelt of het zinvol is om zo'n procedure te starten, kunt u zich laten adviseren door het Juridisch Loket.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Mag ik na mijn studie in mijn studentenwoning blijven wonen?
Mag mijn verhuurder zonder mijn toestemming het complex waarin ik woon renoveren?
Is huurverhoging na renovatie toegestaan?
Mag de huur van mijn kamer verhoogd worden?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON